nl fr

STOP 5:
De oude jeneverstokerij

Na een tijdje werd ook de Zuivelmarkt, de vorige locatie van deze Smeets Ontdekkingsroute, te klein voor het succes van Smeets.

Over deze locatie

Voor je bevindt zich concept store La Bottega, een echt icoon in Hasselt. Vroeger zat in dit indrukwekkende gebouw een ander Hasselts icoon: de traditionele graanjeneverstokerij van Smeets. In 1947 bouwde Gerard Smeets hier, onder impuls van zijn zoon Louis, een eigentijdse stokerij met voor die tijd bijzonder moderne apparatuur. Louis Smeets was toen 25 jaar: “Ik zal me die periode blijven herinneren: ik was pas veertien dagen getrouwd en stond elke avond tot twee, drie uur ’s morgens in de stokerij.” Het opbouwen van de stookinstallatie liep niet altijd even gesmeerd, maar dankzij haar volgehouden inspanningen kreeg Smeets in 1950 eindelijk een officiële vergunning om van start te gaan met het stoken.

Vandaag shop je achter deze historische gevel originele mode, schoenen en accessoires bij La Bottega. Loop er zeker even binnen, want je kan er enkele artistieke jeneverbeelden bewonderen van de opkomende Hasseltse fotografe Elien Jansen. Die maakte ze speciaal voor de 100-jarige verjaardag van Smeets.

Locatie: Raamstraat 13, 3500 Hasselt. Bekijk op Google Maps

Video: ga mee op shoot met fotografe Elien Jansen

Fotografe Elien Jansen neemt je mee achter de schermen tijdens de shoot van een van haar beelden voor Smeets.

Met de medewerking van:
Jenever Museum