nl fr

Klaar om te vertrekken?

Klaar om te vertrekken?

  1. Ga naar de toeristische dienst van Hasselt (Visit Hasselt, Maastrichterstraat 59), waar de route begint.
  2. Download de route rechtstreeks op je smartphone of haal de brochure gratis op bij Visit Hasselt.
  3. Scan bij elk van de 8 stops de QR-code op het metalen plaatje met je smartphone. Vervolgens duik je in de geschiedenis van elke stop en ontdek je het heden en de toekomst.
Klaar om te vertrekken?

Smeets X Creatieve talenten

Om het 100-jarige merk nieuw leven in te blazen, heeft Smeets in 2021 speciale samenwerkingen opgesteld met 7 beloftevolle creatievelingen. Stuk voor stuk hebben ze een originele creatie ontwikkeld waarvoor ze zich lieten inspireren door de rijke geschiedenis van Smeets. Zo creëerde de jonge fotografe Elien Jansen 3 prachtige beelden, maakten de meesterchocolatiers van Chocoladehuis BOON verslavend lekkere chocolade met Smeets jenever en distilleerde woordkunstenaar Jee Kast originele spreuken over Smeets. Tijdens de Smeets Ontdekkingsroute maak je kennis met deze talenten én kan je ook na 2021 nog genieten van enkele creatieve talenten. 

Sneak peek:
dit kan je beleven

1: Visit Hasselt

Haal hier de folder op (of download ‘m hierboven) en start je wandeling. Luister naar Jo Smeets (jep, de kleinzoon van!) die vertelt over de smakelijke geschiedenis van Smeets.

 

2: Het Borrelmanneke

Bekijk het jeneverkunstwerk van Hasselt dat tot leven komt tijdens de Jeneverfeesten. In 2021 maakte Frank het Smeets Mango-passie ijs. 

3: De eerste winkel

Sta op de plaats waar het allemaal begon. In 2021 maakte Patisserie Cools heerlijke speculaas met Smeets Heidebitt naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van Smeets.

4: De eerste likeurstokerij

De Zuivelmarkt werd ooit bijna volledig ingepalmd door Smeets. Vandaag wordt het steegje tussen de Zuivelmarkt en de Raamstraat ingepalmd door originele spreuken, gedistilleerd door Hasselts woordkunstenaar Jee Kast.

5: De oude jeneverstokerij

Bekijk de indrukwekkende graanjeneverstokerij waar nu concept store La Bottega is gevestigd. Binnenin hangen een reeks knappe fotobeelden van Hasseltse fotografe Elien Jansen tentoongesteld.

6: De oude stokerswoning

In de laatste stokerswoning van Smeets vind je vandaag chocoladehuis BOON. Kijk in de video zelf hoe de pralines worden gemaakt en proef zelf de unieke chocolade Smeets flesje!

7: Het Jenevermuseum

In de voormalige stokerij zit nu het Jenevermuseum, dat je vrijblijvend een bezoekje kan brengen. Tegenover de ingang zie je een origineel kunstwerk op de muur van ’t Borrelhuis (yes, ze serveren Smeets borrels!) van de hand van de jonge kunstenares Eva Lynen.

8: Cocktailbar Koks&Tales

Smeets jenever werd doorheen de jaren op verschillende manieren gedronken. Leer alles over het proefritueel van de borrel in de video en leer van bartender Rob Biesmans hoe je de nieuwe cocktails zelf klaarmaakt ... of stap binnen en proef ze meteen!

Het gloednieuwe Smeets boek.
Een XXL-portie heerlijk Smeets ijs voor thuis.
Speculaas met Smeets jenever.
Een hippe limited edition tote bag van Smeets.
Een unieke en genummerde print van een van deze beelden.
Een authentiek iconisch chocolade Smeets flesje met heerlijke vulling.
Een premium kaartspel met deze unieke print en een authentieke Smeets affiche
Een Smeets Ontdekkingsbox.

Praktisch

  • Gratis
  • 24/7 beschikbaar, met uitzondering van de deelnemende handelaars
  • 2 kilometer lang
  • Rolstoel- en kinderwagentoegankelijk (pas op: wel enkele kasseienwegen!)
  • Startpunt aan de toeristische dienst van Hasselt (Visit Hasselt, Maastrichterstraat 59)
Met de medewerking van:
Jenever Museum

Veelgestelde vragen

Is de route gratis?

Yes! Je kan de brochure gratis ophalen bij Visit Hasselt of downloaden op je smartphone. Als je ervoor kiest om iets aan te kopen bij een van de deelnemende handelaars zoalz een toegangsticket tot Het Jenevermuseum, de heerlijke jeneverchocolade van chocolatier Boon of een jenevercocktail bij Koks&Tales, is dat uiteraard wel voor eigen rekening.

Kan ik de route ook ’s avonds of in het weekend doen?

De route is 24/7 beschikbaar. Natuurlijk zijn de deelnemende handelaars niet 24/7 open, dus check je voor je vertrek best de openingsuren van de handelaars zelf. Tip: doe je de route op een zaterdagnamiddag, dan maak je het meeste kans dat alle handelaars open zijn.

Is de route goed toegankelijk?

De route vindt plaats in de Hasseltse binnenstad en is 2 kilometer lang. Je kan elke stop goed bereiken met een rolstoel of kinderwagen, maar let wel op de kasseien!